PANNKAKOR GI-frukost

gi-frukost pannkakor
GI-frukost pannkakor
GI-frukost pannkakor

Pannkakor är gott och nyttigt, bara du använder rätt ingredienser så har du en perfekt GI-frukost. 

När det gäller GI-mat så är det ju så att man vill undvika kolhydrater, framför allt snabba kolhydrater. Det man behöver tänka på när det gäller pannkakor är ju därför bara att undvika socker och vanligt mjöl, och ersätta dessa med bättre alternativ, så får man pannkakor som är GI-anpassade men fortfarande goda.

De båda recepten nedan innehåller mandelmjöl. Mandelmjöl är samma sak som finmald mandel, och kokosmjöl är således finmald kokos.

GI-gott till GI-pannkakor:

Kanel
Rivet grönt äpple
Naturell yoghurt med vaniljpulver (inte vaniljsocker) 
Honung
Nötter
Hallon
Blåbär

GI-pannkakor dinkelmjöl

3 dl dinkelmjöl
1 dl mandelmjöl
4 ägg
6 dl mjölk
1 dl grädde
linfrön

Blanda alla ingredienser i en bunke. Låt smeten vila några minuter innan du börjar att steka.

GI-pannkakor mandelmjöl

3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
6 dl mjölk
2 dl grädde
5 ägg
linfrön

Blanda alla ingredienser i en bunke. Låt smeten vila några minuter innan du börjar att steka.


TIPS!

Har du överbliven gröt i kylen är det perfekt att använda som bas till goda grötpannkakor. Beroende på vilken sorts gröt du har, vilken mängd och vilken konstistens den har, är det svårt att ge direkta receptangivelser till dina grötpannkakor.

Det är varken dyrt eller svårt, så våga prova dig fram! Låt säga att du har ca 2 dl kall havregrynsgröt i kylen. Den är ganska stabbig eftersom den har kallnat. Jag skulle lägga gröten i en bunke, tillsätta två ägg, blanda runt, hälla i lite linfrö och sedan tillsätta lite mjölk för att få en liten mjukare konsistens. Denna typen av pannkakor behöver inte vara tunna och klotrunda, utan smeten kan tillåtas vara lite tjockare, liksom pannkakorna. Stek i rikligt med smör.

Tillbaka >>